Sculptuurland 2019

    Home  /  Sculptuurland 2019

Lucht

De vierde editie van sculptuurland heeft als thema ‘lucht’.

De kunstenaars Ellen Bouter, André Ploeg, Marjo van Rest en Roeland van de Wall Repelaer hopen u middels hun werk een ervaring mee te geven. Andere aspecten te laten ontdekken van dit zo alledaagse element, een element dat ons omringt en doordringt van geboorte tot dood.

De kunstwerken, deels speciaal voor deze expositie gemaakt staan, hangen, vliegen, in een prachtig stukje natuur; glooiend landschap met slingerende paadjes, open stukken, hoge bomen en verrassende nissen.

Sculptuurland is geopend van 6 mei tot 18 juli. Doordeweeks van 9 tot 17 uur en op zondag van 12 tot 17 uur. Toegang is gratis. Adres: Renswoudseweg 1 Ederveen

 

Kunstenaars:

Spiritum

Ellen Bouter

Bomen worden ook wel de longen van de aarde genoemd.

Deze afgestorven monumentale beuk produceerde in zijn leven waarschijnlijk genoeg zuurstof voor 2 mensenlevens.

Adem in, adem uit.

ribstof, draad, takken, lucht

Over Ellen Bouter:

Landschappen staan centraal in het beeldend werk van Ellen Bouter (1966).

Ze is in haar werk op zoek naar de verbondenheid die wij hebben als mens met het ons omringende landschap. Naar de verhalen die het ons wil vertellen.

Daarbij zoekt ze de grenzen op van materiaal gebruik, waarbij ze zichzelf en de kijker wil verrassen door hen zo met andere ogen naar het omringende landschap te laten kijken.

Horen, zien, voelen

André ploeg

Van lucht kan men wel leven!

Hout vind ik fijn om mee te werken, soms heeft het zelf vorm, soms geef ik het vorm. Horen, zien en voelen kwamen als vanzelf bovendrijven bij dit thema.

Creativiteit en inspiratie komen uit de lucht vallen, aan ons om te realiseren.

Kroonluchter, Gevangen lucht

Marjo van Rest

Lucht betekent voor mij, dát wat we inademen en licht als we overdag omhoog kijken. Beide hebben we nodig om te kunnen leven. Lucht, je ziet het niet, maar het is er. Het weegt niets, het is licht, tenminste zo lijkt het. Alles wat vliegt of zweeft gaat of hangt in de lucht, het lijkt niets te wegen. De lucht is afwisselend donker en licht. Zoals veel woorden in de Nederlandse taal hebben ook de woorden Lucht en Licht meerdere betekenissen.  Daar speel ik graag mee.

Ik werk met luchtige lichte materialen en combineer graag natuurlijke- met onnatuurlijke materialen. Voor Sculptuurland 2019 heb ik hout en plastic samen gebracht in twee ruimtelijke werken. Beide producten zijn omstreden. Hout vanwege de (illegale) kap, we plunderen de oerwouden leeg en plastic vanwege de plasticsoep in de oceanen. Het één halen we leeg, het andere vullen we met troep. Twee materialen die de mens in zijn dagelijks leven veel gebruikt.

Lucht en Licht heb ik gevangen in het werk “Kroonluchter”. Bewerkt hout gecombineerd met gehaakt plastic. ‘Luchter’ betekent letterlijk ‘verlichter’. Het is afgeleid van het oude werkwoord ‘luchten’ dat ‘licht geven’ betekent. Het woord is terug te brengen tot het Gotische ‘liuhtjan’ *

Het werk “Gevangen lucht” is ook een combinatie van hout en plastic. Plastic ballen gevuld met lucht, hangend aan wilgentakken als zwevende luchtbellen.

Over Marjo van Rest

In 2014 studeerde ik af aan de Nieuwe Akademie Utrecht als beeldend kunstenaar. Naast maker van ruimtelijk werk ben ik tekenaar. Op dit moment zijn potlood en soft-pastel daarvoor mijn materialen.

www.marjovanrest.com

Instagram: tekenenenmeer_drawingandmore

*(bron: Narkive newsgroup archive)

Roeland van de Wall Repelaer

De basis van sculptuurland zijn de beelden van Roeland, bij een aantal is het luchtelement sterk aanwezig. Daarnaast heeft hij voor deze editie van sculptuurland het luchtelement verder onderzocht en op een speelse wijze vormgegeven; zo heeft o.a. hij een luchtkasteel, een hemelbestormer, dansende luchtwezens  en luchtbloemen gerealiseerd.