Sculptuurland

    Home  /  Sculptuurland

2021

Water

SCULPTUURLAND 23 AUGUSTUS T/M 15 OKTOBER 2021

De zesde editie van sculptuurland staat in het teken van het
element ‘Water’. In het kleine natuurgebied achter
MOMOtheaterwerkplaats, heeft kunstenaar Roeland van de
Wall Repelaer een aantal van zijn beelden geplaatst. Deze zijn
omlijst met water gerelateerde speelse elementen.
Want water is veel meer dan materie, water leeft en is
dienstbaar. Water is een energiedrager met een geheugen,
als zij niet vrij kan stromen, raakt zij haar vitaliteit kwijt. De
weg naar gezondheid en een schoon milieu loopt langs het
geheim van water. In deze editie van sculptuurland kunt u
een aantal van deze geheimen ontdekken.
Duur: 23 augustus t/m 15 oktober
Open: maandag tot vrijdag van 10 tot 17 uur.

Tijdens de expositie zal er op drie zaterdag middagen een
cultureel aanbod worden aangeboden dat u kunt combineren
met een wandeling door sculptuurland. Kijk voor meer informatie op www.cultuurlandederveen.nl

Locatie

[wpgmza id=”1″]


2020

Aarde

SCULPTUURLAND 2 JUNI T/M 2 OKTOBER 2020

In deze editie van sculptuurland staat de beleving centraal. Het thema ‘aarde’ wordt vanuit diverse standpunten belicht; zo kun je o.a. ervaren hoe het is om geboren te worden, te verdwalen, je evenwicht te houden/verliezen, een standpunt in te nemen, je te verwonderen en los te laten, ja ook het loslaten hoort bij onze ervaringen op aarde. Kortom je ontdekt in deze editie van sculptuurland aspecten van het element ‘aarde’ die  je aan het denken zetten. 

Als je n.a.v. het bezoek aan sculptuurland informatie wil over aankoop of behoefte hebt aan een gesprek met de kunstenaar-curator dan kan dat; Roeland 06-25420334

De expositie is open van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur                               

 

Locatie

[wpgmza id=”1″]

Routekaart

Deze routekaart kunt u bij de ingang van Sculptuurland mee de beeldentuin in nemen.

Kunstenaars:

Marry van de Klok heeft voor sculptuurland een aantal beelden voorzien van beeldspraak. Zij noemt het zelf geen poëzie, maar het schuurt er wel aan. Haar beeldspraak prikkelt uw imaginatieve vermogen (ook wel beeld denken genoemd) u vindt werk van haar bij Nr. 2,5,10, 11,14,15,18 en 19

Eveline Weijland heeft een aantal beelden speciaal voor deze editie van sculptuurland gemaakt;  nr 9, 11, 13 en 14. 

Maarten Schraa is verantwoordelijk voor de flyer, de soundscape nr. 2 en beeld nr 10. In samenwerking met Roeland is hij het thema ‘‘Aarde’’ ingedoken en zijn er twee verschillende belevings werken tot stand gekomen.

Rienk Munneke heeft het blote voetenpad ontworpen. 

Roeland van de Wall Repelaer, de aanjager van sculptuurland, heeft zich laten inspireren door het thema ‘aarde’ en is verantwoordelijk voor een aantal belevingswerken en installaties. Daarnaast zijn de beelden die her en der op de route staan merendeels ook van zijn hand. In de foyer van het momo theater kunt u meer beelden van hem zien. 

 


2019

Lucht

De vierde editie van sculptuurland heeft als thema ‘lucht’.

De kunstenaars Ellen Bouter, André Ploeg, Marjo van Rest en Roeland van de Wall Repelaer hopen u middels hun werk een ervaring mee te geven. Andere aspecten te laten ontdekken van dit zo alledaagse element, een element dat ons omringt en doordringt van geboorte tot dood.

De kunstwerken, deels speciaal voor deze expositie gemaakt staan, hangen, vliegen, in een prachtig stukje natuur; glooiend landschap met slingerende paadjes, open stukken, hoge bomen en verrassende nissen.

Sculptuurland is geopend van 6 mei tot 18 juli. Doordeweeks van 9 tot 17 uur en op zondag van 12 tot 17 uur. Toegang is gratis. Adres: Renswoudseweg 1 Ederveen

Kunstenaars:

Ellen Bouter

Titel: Spiritum

Bomen worden ook wel de longen van de aarde genoemd.

Deze afgestorven monumentale beuk produceerde in zijn leven waarschijnlijk genoeg zuurstof voor 2 mensenlevens. Adem in, adem uit.

Materiaal: ribstof, draad, takken, lucht

Over Ellen Bouter:

Landschappen staan centraal in het beeldend werk van Ellen Bouter (1966).

Ze is in haar werk op zoek naar de verbondenheid die wij hebben als mens met het ons omringende landschap. Naar de verhalen die het ons wil vertellen.

Daarbij zoekt ze de grenzen op van materiaal gebruik, waarbij ze zichzelf en de kijker wil verrassen door hen zo met andere ogen naar het omringende landschap te laten kijken.

André ploeg

Titel: Horen, zien, voelen

Van lucht kan men wel leven! Hout vind ik fijn om mee te werken, soms heeft het zelf vorm, soms geef ik het vorm. Horen, zien en voelen kwamen als vanzelf bovendrijven bij dit thema.

Creativiteit en inspiratie komen uit de lucht vallen, aan ons om te realiseren.

Marjo van Rest

Titel: Kroonluchter, Gevangen lucht

Lucht betekent voor mij, dát wat we inademen en licht als we overdag omhoog kijken. Beide hebben we nodig om te kunnen leven. Lucht, je ziet het niet, maar het is er. Het weegt niets, het is licht, tenminste zo lijkt het. Alles wat vliegt of zweeft gaat of hangt in de lucht, het lijkt niets te wegen. De lucht is afwisselend donker en licht. Zoals veel woorden in de Nederlandse taal hebben ook de woorden Lucht en Licht meerdere betekenissen.  Daar speel ik graag mee.

Ik werk met luchtige lichte materialen en combineer graag natuurlijke- met onnatuurlijke materialen. Voor Sculptuurland 2019 heb ik hout en plastic samen gebracht in twee ruimtelijke werken. Beide producten zijn omstreden. Hout vanwege de (illegale) kap, we plunderen de oerwouden leeg en plastic vanwege de plasticsoep in de oceanen. Het één halen we leeg, het andere vullen we met troep. Twee materialen die de mens in zijn dagelijks leven veel gebruikt.

Lucht en Licht heb ik gevangen in het werk “Kroonluchter”. Bewerkt hout gecombineerd met gehaakt plastic. ‘Luchter’ betekent letterlijk ‘verlichter’. Het is afgeleid van het oude werkwoord ‘luchten’ dat ‘licht geven’ betekent. Het woord is terug te brengen tot het Gotische ‘liuhtjan’ *

Het werk “Gevangen lucht” is ook een combinatie van hout en plastic. Plastic ballen gevuld met lucht, hangend aan wilgentakken als zwevende luchtbellen.

Over Marjo van Rest

In 2014 studeerde ik af aan de Nieuwe Akademie Utrecht als beeldend kunstenaar. Naast maker van ruimtelijk werk ben ik tekenaar. Op dit moment zijn potlood en soft-pastel daarvoor mijn materialen.

www.marjovanrest.com

Instagram: tekenenenmeer_drawingandmore

*(bron: Narkive newsgroup archive)

Roeland van de Wall Repelaer

De basis van sculptuurland zijn de beelden van Roeland, bij een aantal is het luchtelement sterk aanwezig. Daarnaast heeft hij voor deze editie van sculptuurland het luchtelement verder onderzocht en op een speelse wijze vormgegeven; zo heeft o.a. hij een luchtkasteel, een hemelbestormer, dansende luchtwezens  en luchtbloemen gerealiseerd.

2018

Een bezoek aan Sculptuurland 2018 is een belevenis. Dwalend over smalle paadjes, die door de dichte bosschage voeren, ontstaat een zoektocht naar vogelachtigen in alle soorten en maten. Hier treffen we de gier, die illustreert dat de een zijn dood de ander brood oplevert. Iets verder een heiligdom, gewijd aan de steeds uit zijn as verrijzende Vuurvogel en een opgravingssite met de pre-historische pterodactyrus. Naast een overvloed aan naturalistisch weergegeven zangvogels. We zien de werken van een 14-tal kunstenaars, sterk wisselend in visuele kwaliteit, maar steevast verhalend van karakter en geplaatst in een theatrale setting.

2017

Deze zomer kunt u de 2e editie van ‘sculptuurland’ bezoeken.

Een beeldentuin in Ederveen waar vijf kunstenaars hun werk tonen; Jan Hiensch, Derk Postma, Karin van Veldhuisen, Wietske Schoemaker en Roeland van de Wall Repelaer. Kenmerkend voor hun werk is de relatie met de omgeving waar het werk staat. variërend van dichtkunst tot land-art en van installaties tot beelden op sokkels. Dit alles in een mooi stukje natuur aan de Renswoudseweg 1 in Ederveen. Te zien van 1 juli t/m 1 oktober doordeweeks geopend van 9 tot 17 uur  en zondagen van 12 tot 17uur. Gesloten van 15 juli tot 13 augustus.

2016

In de prachtige omgeving van Ederveen ligt het natuurgebied ‘De Drie Roeien’. Een oase van oneindige rust en natuurschoon in de vorm van bomen, planten, bloemen, water en vogels. Middenin deze idyllische omgeving is een beeldentuin gerealiseerd. Initiatiefnemer en beeldend kunstenaar Roeland van de Wall Repelaer toont samen met nog drie andere kunstenaars adembenemende kunstwerken in de vrije natuur: de eerste editie van Sculptuurland.

Sculptuurland 2016 wordt gehouden op het terrein ‘De Drie Roeien’ in Ederveen. Vroeger een meubelwerkplaats, tegenwoordig de bestemming van Momo Theaterwerkplaats, voor circa 35 kunstzinnige talenten met een zorg- dan wel hulpvraag. Verder is er op het terrein een theaterzaal en een beeldentuin. Roeland: „Op dit moment zijn we bezig met het realiseren van een tweede theaterzaal met maar liefst negentig stoelen, een theatercafé annex keuken, een kas en een kunstatelier. Kortom, het hele terrein gaat kunst als het ware ‘ademen’. Met behulp van fondsen en de tomeloze inzet van vrijwilligers willen we eind dit jaar het geheel vernieuwde terrein openen, onder de noemer ‘Cultuurland’.”

2015